Jangan Join Syarikat Kafir?

Apa isu hari ini?

Tadi aku ‘hot’ sikit sebab ada pemanggil beritahu barang ni barang US, US tu kafir dll… aku bedal la dia balik… tanya dia, dia tak guna ke breeze, colgate dll, tak minum ke coca cola dll, tak makan ke kfc dll tak guna lansung ke brg org kafir… aku bedal dia cukup… berangin jgk aku ni kalau orang cakap macam tu… dia tak sedar… mati esok… kain kafan pun buatan cina… kafir jgk… adula… ni la Melayu punya masalah… pandang sebelah mata…

Bila kita ajak dia buat bisnes, jadi pelanggan syarikat, yang dipertikaikan ialah tentang produk atau syarikat berasal dari USA lah, barang orang kafir lah, meningkatkan ekonomi org kafir lah dan sebagai lagi.. Ana fenin.. fenin… Bodohnya dia…

Pernah kah kita membaca kisah Nabi SAW dan para sahabat yang berjual beli dengan orang kafir? Tidak tahukah mereka bahawa Nabi Muhammad SAW sendiri pun berjual beli dengan Yahudi di Madinah? Begitu jugak dengan sahabat Nabi yang lain?

Inilah… kalau ilmu tak banyak… kalau dah lebih baghal dari keldai.. macam ni lah jadinya.. otak bukan takda tapi dah ‘jam’ akibat tak nadah kitab.

Hai.. Melayu… Melayu… apalah nasib mu…

Apa komen sahabat2?

‘The Coach’

Dr. Kamal Shah

Advertisements

About freedomteamcoach

Dr. Kamal is a Homeopathic Doctor, Entrepreneur, Seminar Speaker and former trainer to many MLM companies. Now Dr. Kamal heads up the FreedomTeam for the country of Malaysia.
This entry was posted in Freedom Team Malaysia. Bookmark the permalink.

8 Responses to Jangan Join Syarikat Kafir?

  1. Aminuddin says:

    salam..tuan sori gelak pulak..hmmm sy baru send form kerja kpd sime darby a.k.a kerja utk jual automotive jenama FORD (USA). sekarang nie kerja jual barang korea HYUNDAI..

    ..nabi kata di antaranya “jgn makan riba dan menipu timbangan semasa jual beli serta perkara subahat”..

    ..buat perkara MA’RUF jauh perkara MUNGKAR

  2. Mohd Izam Hassan says:

    Saudaraku Dr. Kamal,

    Kekecewaan manusia, lebih lagi Melayu. SAbar jelah….
    Alasan cukup pandai, tapi minda yang cetek.
    Nak berhujah dengan orang yang telah berkeputusan..hanya akan menimbulkn imbalance pada emotional diri…
    State your case…and move on…
    Macam selalu….the tagline….
    Successful People do Daily…….What Ordinary People do Occasionally

    one more thing….F O C U S……forget other company until success….am rooting for U n Ralph

  3. Mohamad Kamal says:

    isu lama nih..

    back to the basic, apa yg telah di ajarkan kpd kita oleh Nabi Muhammad SAW..
    seperti yg telah di sebut oleh Dr. kamal Shah

    – inilah asasnya:-
    #Allah SWT menghalalkan umat Islam memakan sembelihan ahli kitab yang di antara mereka adalah Yahudi. Ini bermakna berurusan dengan Yahudi dan barangan yang dihasilkannya selagi menepati kehendak Allah adalah diharuskan#
    #Nabi Muhammad SAW juga diriwayatkan dalam hadis yang sohih telah berurusan dan membuat transaksi jual beli dan cagaran dengan seorang yahudi
    #Para sahabat juga berurusan jual beli dengan orang kafir termasuk Yahudi
    so, pada pendapat ana yg cetek ilmunya ini, semua di atas telah menjawab segala permasalah/isu yg ada

    -boleh lawat link ini: http://kami-peduli.blogspot.com/2009/06/hukum-urusniaga-dengan-syarikat-yahudi.html – tp baca dan fahamkan, sekadar utk kefahaman org awam dan bukannya utk rujukan ilmiah/mencari kata putus utk sesuatu hukum. jika utk rujukan ilmiah/mencari kata putus utk sesuatu hukum, sila rujuk kpd Majlis Fatwa Kebangsaan

    wallahu’alam

  4. Nizam Shapie says:

    lol……ini ayat orang jahil. Ayat-ayat mcm ini adalah ayat mereka yang telah hampa. Hampa dengan segala usaha dan harapan yang tidak menjadi kerana kejahilan ilmu. Kalau macam tu proses sendiri semua benda yang ada kat dalam dunia ini. tak payah bawak motor, kereta, telefon, laptop, kapal terbang, pc dll…. Muhasabah diri dan tengok kitab balik laaa….

  5. boss u silatlah sikit kat dia …..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s